Sjekking på Tinder

Sex og kjærlighet på Tinder:  

Greta sjekker rikinger på Rivieraen. Else ligger med unge kjekkaser. Tora jakter på en ektefelle. De tre har en ting til felles: De finner menn på Tinder.

Sidsel Dalen

– Jeg føler meg som jeg er tretti år igjen!

            Else stråler, mens hun sveiper entusiastisk over telefonskjermen. Hormonene danser i hennes 43 år gamle kropp. Akkurat nå er hun ikke en respektert eier av interiørbutikk, bare en nyskilt kvinne, sulten på sex. Og her er en pirrende match: Atten år yngre. Sommerbrun og stram i fisken, en skikkelig lekkerbisken. 

– Jeg har vært gift i åtte år, men vi hadde veldig lite sex, sier Else, og sender en fyrrig melding. – Nå vil jeg ha det gøy!  

            Tora er 38 år, grafisk designer og single etter to ekteskap. Nå vil hun ha en ny mann i sitt liv. Hun mener at Tinder er et godt alternativ til sjekking på byen, hvor sjarmen stiger i takt med promillen.

– Når de begynner å blinke med lysene i baren er man ikke bare selvsikker, men også desperat, sier hun. – Et uttynnet knippe menn, kombinert med tykke ølbriller – hos begge parter – ender ofte med en mislykket one night stand. På Tinder er det  mye mer å velge mellom, og man er bevisst i gjerningsøyeblikket. 

 

Hook up culture

Petter Bae Brandtzæg forsker på sosiale medier.  Han ser den økende bruken av Tinder som en refleksjon på vår tid, og sier:

 

– Ingenting er varig lenger. Vi bytter ut jobb og partnere, flytter oftere enn før. Det er en sosial akselerasjon i alt vi gjør, hvor mobilen har en sentral plass i kommunikasjonen. Det er gjennom den vi finner en partner.

Instagram, Snapchat og Tinder.  Det visuelle er utgangspunktet. 

 

– Vi går fra tekst til bilder, som gjør det hele mer overfladisk, sier Brandtzæg. – Men ikke mindre målrettet: Hvis man står i denne baren hvor de blinker med lysene, kan man åpne Tinder og snevre inn radiusen på de man ønsker å møte: Finne en match innen 500 meters avstand. Vi kaller det hook up culture. 

Brandtzæg mener at også Tinder gjenspeiler at ungdommen strekkes godt ut i 30- og 40-åra.

– Man tar lang utdanning og klatrer på karrierestigen. Etableringsfasen kommer senere, stadig flere bor alene. Likevel vil man ha sex, sier han.

– Tror du at Tinder er egnet til å finne en ektefelle?

– Det er sikkert mulig, men å søke gjennom bilder man liker er som å være på et shoppingsenter. Man får tilgang til mange på kort tid. Som er umulig i den virkelige verden. Jeg vil si at Tinder byr på tilgjengelighet, ikke dybde.

 

Lever ut fantasier

Else liker å bli begjært av unge, vakre menn. For henne er dating en lek, hvor hun kan leve ut sine fantasier. Det legger hun ikke skjul på, og før et møte er begge innforstått med hva som skal skje, noen ganger ned til minste detalj. 

 

– Jeg avtalte med en 33 år gammel tysker, på besøk i Oslo, at jeg skulle la døren forbli ulåst etter stengetid. Så gikk jeg ned i kjelleren og ventet. Han kom etter en halv time, skrittet bort til meg og kjørte tunga dypt inn i munnen min, uten engang å hilse først. Rett på sak, heftig sex. Det var utrolig kult. 

 

Medisin-studinen Greta, 28 år, har et annet utgangspunkt for sin sjekking: At det ble slutt med mannen hun delte hus med, like utenfor Bergen:

 

– Jeg begynte å tvile på meg selv, fordi jeg ikke lyktes med forholdet, og fikk et nærmest manisk behov for bekreftelse, sier hun. – Samtidig ønsket jeg å ta kontroll over mitt eget liv ved å aktivt oppsøke nye veier. Så jeg dro til Monaco.

Skatteparadiset byr på festing sammen med verdens rikeste, og nye bekjentskaper på Tinder. Den første var en russer som solgte mega-yachter. Han var pen eksotisk og internasjonal. I tillegg til morsmålet snakket han engelsk, italiensk og tysk.

 

– Han sendte en melding: Jeg henter deg på hotellet med bilen min, vær klar klokka åtte, sier Greta. – Jeg brukte et par timer på å fikse meg, spent på hva som skulle skje. Da han kom kjørende trippet jeg ut på høye hæler, med en følelse av å være hjelpeløs. Sånn som kvinner er i gamle filmer.

 

Russeren hadde en svær, svart bil.

 

– Jeg tenkte: Han der har tilknytning til mafiaen. Og mistanken ble ikke svekket da vi dro på  Café de Paris.

 

Kaféen er ikke bare kjent for storslått luksus, men også stive priser.  

 

– Vi satt i et hjørne og helte i oss to flasker sjampanje – som må ha kostet mange tusen kroner. Folk kom hele tiden bort og hilste, jeg fikk definitivt inntrykk av at han var Mr. Big Guy. 

 

Russeren nedlot seg ikke til å skru opp sjarmen, heller ikke for å trollbinde Greta. Likevel valgte hun å ta ham med tilbake til rommet sitt. 

 

– Jeg ville unngå ubehaget ved å si nei. Det bunnet ikke i at jeg var beruset, heller at jeg ikke ville ha nok en skuffende opplevelse, rett etter bruddet. 

 

Greta syntes dessuten han var spennende, helt til de kom i nærkontakt. Da falt det sammen.

 

– Han insisterte på French kiss, og kjørte en slangetunge ned  halsen min. Deretter var det bang i senga, uten tanke på forspill. Han var brutal, og høylytt. Oui, oui, oui. Som var en skikkelig turn off!   

 

Dagen etter våknet Greta grytidlig, med et galopperende harehjerte.

 

– Da føltes det bare feil.  Jeg dro russeren ut av senga så han smalt i gulvet, og kastet ham ut. I etterkant har han mast mye om å møte meg igjen. Men jeg har ingen lyst: Han satte inn dødsstøtet med ufølsomheten sin.

 

Søker: Mann med barn

Tora ønsker seg en livslang partner, som kan være far til hennes lille sønn, og … ta med sitt eget barn, så gutten hennes får en bror eller søster å leke med. 

 

– Jeg brukte lang tid før jeg traff en som passet. En fraskilt forretningsmann og småbarnsfar. Han var like bevisst som meg: Jeg ble utsatt  for et slags jobbintervju, hvor han sa direkte hva han ville ha. En å dele livet med. 

Intervjuet gikk bra. Der og da avtalte de en helgetur til København. Men er ikke det å gå litt for fort frem?

 

– For meg var det viktig å finne ut, så tidlig som mulig, om vi trivdes så godt sammen at vi ville gå videre.

– Men å dele hotellrom en helg er ganske intimt?

– Ja, man blir godt kjent. Og det er bra. Jeg har kommet i en alder hvor jeg vet hva som fungerer. Jeg kan ikke kaste bort tid på en mann: Jeg er hundre prosent alenemor, og har hundre prosent jobb.

– Han svarte bra på alle dine spørsmål: Du er ikke redd for at han er strategisk?

– Nei. Men jeg er redd for at vi ikke passer sammen.

– Du tviler litt?

– Ja. Jeg er en romantisk og følsom, lett utilregnelig i min lidenskap. Men han virker ærlig og ekte.

– Hvor mye tid bruker du på Tinder nå?

– Lite. Bare når han er på jobbreise og ikke tilgjengelig. Av en eller annen grunn. Da har jeg vurdert å møte andre, bare for å ha sex. 

 

Sex og velvære

I en verden hvor neste kjæreste bare er et fingerstrøk unna er det lett å bytte ut én med en annen. Dagen etter møtet med den ufølsomme russeren, traff Greta en amerikaner.

 

– Han var noe helt annet, sier hun. – Så rik at han kunne pensjonere seg i en alder av tretti år. Likevel, virket han ikke flashy. Heller jordnær.

 

Hun forteller om giga-villaen i åsen over Monaco, med utsikt over havet. Med kaffe i koppen, ikke sjampanje.  Helt edru førte de dype samtaler til klokka tre om natta. Snakket om finanskrisa, og hvordan den påvirket land på tvers av grenser. 

 

– Jeg følte at jeg hadde noe å bidra med, sier hun. – Han ble imponert over meg, som jeg ble over ham. Vi smigret hverandre. Det føltes helt naturlig å kle seg naken og gli ned i jacuzzien. Der hadde vi øm og langsom sex, langt inn i grålysningen.  Omgitt av eføy-ranker, og ørner som svevde over oss. Det var magisk.

 

Men ikke så magisk at de holdt kontakten resten av dagene hun var på rivieraen.

 

– Jeg ville ikke møte ham igjen med en gang. For meg var det mission accomplished! 

 

De fleste er enige om at sex er sundt, men mange mener at intim kontakt skal være forbeholdt én spesiell. Psykiater Gunnar Cramer, som ofte snakker med enslige og par om sex og kjærlighet, tror ikke at det er viktig å være monogam – med mindre man er i et forhold. 

 

– Sex eller fysisk intimitet er viktig for selvfølelsen. Hvis man er voksen og fri kan man godt ha uforpliktende sex uten at det lager problemer. Siden sex er velvære og nytelse, vil jeg si det er bra for helsa. 

 

Utroskap og kynisme

Brandtzæg viser til analysebyrået Global Web index , og sier:

 

– Forbausende mange av Tinders brukere er gift eller i et fast forhold. Det gjelder tretti prosent, nesten én av tre. De sitter og leker med mobilen, tester ut ting, og starter en affære på impuls. 

 

I så fall tror Cramer at man kan skade sin mentale helse.

 

– Når man er utro, kan man få psykiske plager som skyldfølelse og skam. Det kan være en stor belastning å ha hemmeligheter som man ikke kan dele.  Dessuten vil det gå utover nærheten i forholdet temmelig raskt.

 

At man sender dampende meldinger til vilt fremmede strider mot bildet man har av nordmenn. Som folkeslag regnes vi som innadvendte og tilbakeholdne med følelser.

 

– Man blir mer hemningsløs på nettet, sier Brandtzæg.  – Vi kaller det hyper-personlighet. Beskyttet bak en skjerm, tør man mer. Dessuten: Den andre virker som en flott person, med sin lekre profil. Vi idylliserer han eller henne, og utleverer mer av oss selv, for å få en god relasjon.

– Kan det være farlig?

– Ofte vil man finne ut at den andre skuffer i virkeligheten, eller at man selv er virker som en nedtur. Da kan det føles leit å ha gitt for mye.

 

Å vurdere folk ut fra utseendet – enten man er singel eller samboer – og bytte ut partneren med en gang man går lei. Hva gjør det med oss: Blir man kynisk?

 

– Ja, sier Brandtzæg. – Mennesker blir gjort til objekter, en handelsvare. Selvsagt er det  noen som treffer kjæresten sin på Tinder, men flere blir desillusjonert. Enkelte treffer både to og tre mulige partnere på en kveld. Det går fort unna, man gir ikke det andre mennesket en fullverdig sjanse. Det er klart at man blir kynisk, både av å være sånn og bli behandlet sånn.

 

Løgn og bedrag

I følge Brandtzæg lyver de alle fleste på Tinder, eller så prøver de å pynte på sannheten. Tora medgir at hun gjør det siste, under tvil. 

– Jeg mener at man ikke må fortelle hverandre alt, sier hun. – Jeg er bevisst på bildet jeg gir av meg selv, absolutt. Derfor forteller jeg ikke barnefaren om mitt første ekteskap, før jeg har ham på kroken. At han tror jeg bare har vært gift en gang, mens jeg i virkeligheten har vært det to ganger, betyr ikke at jeg har løyet!

 

Nettopp det å skjule deler av sannheten er typisk, og det kan være vanskelig å etterprøve hva den andre sier. 

 

– Jeg og den rike amerikaneren har daglig kontakt, sier Greta. – Han sender meg bilder fra de vakre fjellstiene bak huset sitt, og jeg sender bilder fra småbarnsavdelingen hvor jeg har praksis. Det er spennende, jeg har lyst til å dra tilbake til Monaco og besøke ham. Men det er noe pussig: Det er umulig å finne ham på nett. Jeg har googlet meg ihjel, og Facebook har han heller ikke. Det hele er litt mystisk. Så jeg har sagt til meg selv at jeg ikke møter ham igjen, med mindre jeg finner smuler av hans tidligere karriere på nett. 

– Hva tenker du om det?

– Nå, i etterkant, synes jeg det er rart at han skal pensjonere seg i en alder av tretti år. Dessuten …

            Greta tar en pause, før hun fortsetter.

– Han svelget noen piller før han sovnet, og sa: Jeg tar dem, så du ikke ser hvordan jeg egentlig er …

 

Alt og ingenting

Else holder fremdeles kontakten med tyskeren, men etter hvert har han begynt å lufte fantasier som føles fremmed for henne. Nylig sendte han et bilde av en gummiball som spennes fast i munnen med en reim rundt hodet, og spørsmålet: Vi du ha på denne?

– Han er litt mye, sier hun, og viser til en side som selger den type rekvisitter. Det handler om tvang, underkastelse og fornedring. – Nå vil han ha wetsex med meg.

Å urinere på hverandre er fremmed for de fleste, men Cramer mener at seksuelle avvik er temmelig vanlig. 

 

– Nå er det meste er lov og de fleste “avvik” har foreninger hvor folk kan melde seg inn. SMIL er bare et eksempel. Når så mange bruker Tinder må noen være “annerledes seksuelt”. Hvorvidt dette er avvik er godt illustrert i boka Fifty Shades of Grey. Uansett, spesielle seksuelle drifter behøver ikke å bety at man har psykiske lidelser.

Men Else har hatt flere merkelige opplevelser. Nylig var det en italiensk kjekkas som henvendte seg til henne. 

 

– Vi  avtalte å treffes på et hotell i Oslo sentrum, men rett før jeg skulle dra fikk jeg en mail fra en journalist. På et vis hadde hun fått snusen i dette, og ville advare meg: Italieneren som jeg hadde sett bilde av på Tinder var en kjent sportsutøver og modell, og slett ikke den som hadde sendt meg melding. Det var en falsk profil!

            For å trøste seg selv traff Else i stedet en femten år yngre mann, som viste seg å vekke mer enn hennes libido. Det ble en nedtur.

– Vi hadde deilig sex, jeg sier ikke noe på det. Men jeg ville ha noe mer. Da var det trist at han bare gikk, uten å love noe. Og etterpå unnlot å svare på meldingene mine. Jeg føler meg brukt, sier hun. – Og det er en kjip følelse.

Else har nå bestemt seg for å slette sin Tinder-profil, mens Greta og Tora beholder sin inntil videre. Selv om Greta har funnet en ny elsker, og Tora tror at forholdet til forretningsmannen med barn skal vare. Tinder byr tross alt på eventyr, som kan være verdt å få med seg. Tora sier:

 

– Jeg tror at jeg aldri kommer i en 40-års krise, fordi jeg har opplevd så mye i livet mitt. Det eneste jeg mangler – hvis dette ikke funker – er den store kjærligheten. 

Fakta om Tinder

  • Sjekking over datamaskin og mobiltelefon
  • Profilene er hovedsakelig basert på bilder, hvor man legger inn ønsker hos en partner: Kjønn, alder, og geografisk avstand.
  • Man oppnår ”match” når to mennesker liker hverandres bilde
  • I følge Los Angeles Times har Tinder 30 millioner brukere over hele verden, det telles 14 millioner matcher hver dag. 
  • Folk mellom 16-34 år er mest aktive, 60 prosent er menn. En betydelig del er allerede i et forhold, melder Global Web Index

 

 

Leave a Reply

Close Menu