En oljesmurt triologi
Dalen debuterte i 2011 med spenningsromanen Dødelige dråper. Hovedpersonen er frilansjournalisten Mia Mikkelsen. Etter å ha tatt ektemannen på fersk gjerning med en prostituert reiser hun til Rio, hvor de har gjort det største funnet av olje i moderne tid. Norske selskaper strømmer over, tilsynelatende med etikk og moral i ryggmargen. Men Mia oppdager korrupsjon, maktmisbruk og miljøkriminalitet innenfor den internasjonale oljebransjen. I neste bok, 21 dager (2013), flytter Mia hjem til Norge. Hun blir fortalt at “her har vi ingen kultur for korrupsjon”. Men Mia kommer på sporet av bestikkelser innen utdelingen av oljefelt. De som ikke lar seg korrumpere blir forsøkt utpresset, ved hjelp av vakre kvinner, som er utsatt for menneskehandel. 21 dager ble nominert til Rivertonprisen. I Nødhjelp (2015) går Mia videre i sine undersøkelser: Hun blir PR-rådgiver i Forsvarsdepartementet, som er hennes metode for å jobbe undercover. Igjen kommer hun på sporet av grov korrupsjon og vilje til å krige for å få fatt i andre lands olje. Store norske leksikon skriver dette:
Alt er tillatt og alt gjøres for å ivareta oljebransjens interesser, men spillet om makt, penger og sex har mange offer. Langt på vei er Dalen alene om å utnytte det norske oljeeventyret i thrilleraktige kriminalromaner.

Dødlige dråper
I den hardkokte spenningsromanen Dødelige dråper møter vi for første gang Mia Mikkelsen, en mislykket norsk journalist som flytter til Rio for å skrive om nordmenns kamp om kontrakter rundt det største oljefunnet i moderne historie. Her treffer hun på oljemannen Frank Høegh og vikles inn i både korrupsjon og miljøkriminalitet.

21 dager
Dalens debut “Dødelige Dråper” tar opp nordmenns selvbilde i utlandet, troen på at vi har etikk og moral i ryggraden, og hvordan nettopp dette settes på prøve i møte med andre kulturer og situasjoner.
Oppfølgeren 21 dager handler om alt du får kjøpt for penger, og de ekstreme ulikhetene som finnes i vårt eget samfunn.
